ASSENS RÅDHUS

– klimasikret rådhus i minimalistisk arkitektur

Assens nye rådhus ligger på grænsen af byen og havet i en stor 2 etagers bygning. Den er opført i en simpel og minimalistisk arkitektur for at passe til de omkringliggende omgivelser.

Med henblik på det nærliggende værft, er facaderne blevet mere lukket, da der er meget støv, støj samt blæsten der brager ind fra havet. Bygningen åbner sig i stedet op indad til, ind i et stort gårdrum, hvor der blandt andet er placeret træer, bænke og kunst.

Bygningen er rettet ind efter det eksisterende vejforløb, og samtidig blevet trukket lidt tilbage. Derved er der visuelt udsyn fra byens torv ned til havnen.

 

Lokal inspiration

Bygningen er klimasikret på grund af højvandsfare, herunder både stueetage samt gårdrum. Dette er gjort ved udformningen af en relativ høj sokkel, som skulle sikre bygningen ved fremtidens periodiske oversvømmelser af havneområdet.

Bygningens firlængede bygningsform er inspireret af byens gamle købmandsgårde med porte og gårdrum. I rådhusgården åbner bygningen sig op og her findes hovedindgangen til byens administration.

Bygning var oprindeligt planlagt til at skulle have været dobbelt så stort, således den kunne rumme hele kommunen, men det blev i midlertidigt ændret.

 

Projektets Nøgletal

Bygherre: Assens Kommune
Omfang: Nyt rådhus
Areal: 2.775 m²
Gennemført: 2003
Budget: 16 mio. kr.