ARBORETHUSENE | HØRSHOLM

– nyt forskerhus skal tiltrække op imod 50.000 besøgende

Arboretet består af Danmarks største samling af træer og buske i Danmark – der findes nemlig over 2000 forskellige arter i haven. Stedet bliver brugt i forbindelse med undervisning i botanik og planteanvendelse ved Københavns Universitet samt til både nationale og internationale forskningsprojekter.

Selve projektet, hvor CREO Arkitekter var totalrådgiver, bestod i opførelsen af et nyt kontor- og forskerhus samt et lille publikumshus til områdets mange gæster. Arboretet forventes at få omkring 50.000 planteinteresseret besøgende om året.

 

Et tårn af sten

I centrum ses det store stenbelagte tårn, som huser bygningernes samlingspunkt – en dobbelthøj sal, som kan anvendes til konference og andre pladskrævende arrangementer. Der er indsat et skydedørssystem, således salen både kan være lukket til mere private begivenheder, men også kan åbnes op og indgå i en større helhed.

På hver side af det dobbelthøje stentårn er to karakteristiske længer beklædt i cedertræ placeret. Det aluminiumklædte tag falder let mod stentårnet, og understreger herved deres lette karakter. Alle materialer på huset matcher på bedste vis omgivelserne i haven.

 

Udsigt

Ligesom tagbeklædningen er vinduer samt vinduesbånd også udført i antrazitgråt aluminium. Gulvene er, med store referencer til arter i haven, udført i lækre, brede egeplanker.

Indgangspartiet er placeret diskret ved den østvendte længe, lige ved siden af husets centrale rum: den store sal. Den nærliggende kirkegård kan ses fra mødelokalerne i den østlige længe, hvorimod Ubberød Dam kan ses fra terrassen mod vest.

 

Projektets Nøgletal

Bygherre: Arborethusene, 15. juni Fonden
Omfang: Nyt domicil for 15. juni Fonden og Arborethuset
Areal: 730 m²
Gennemført: 2017-2018
Budget: 21 mio. kr.
Samarbejde: Arkitekter Gert Mikkelsen og Claus Francke + L.P. Madsen A/S + N.H.Hansen & Søn A/S